IMPORTANTA FERONERIEI PENTRU FERESTRELE SI USILE DIN PVC

O componenta foarte importanta de care trebuie sa tineti cont in alegerea ferestrelor si usilor este feroneria tamplariei PVC .  Fara ea profilul nu ar fi functional.

Rolul principal al feroneriei este de deschidere si inchidere prin actionarea manerului dar si de etanseitate prin actionarea bumbilor de inchidere pe toata rama profilului.

Din feronerie fac parte si balamalele. Acestea sustin greutatea ferestrei. De asemenea, cu ajutorul balamalelor se regleaza corect fereastra.

Din punct de vedere calitativ avem doua feluri de feronerii :

Superioare – sunt acele feronerii produse in tari precum Austria sau Germania.  O fereastra PVC de calitate va avea o feronerie de calitate din clasa A ( Roto NT, Maco , Sigenia, Winkhaus) . Producatorii acestor tipuri de feronerii ofera garantii de functionare, care de obicei sunt in functie de numarul de actionari ( cam 15000 cicluri inchis/deschis ) .

Low-cost sau inferioare – sunt feronerii produse in tari precum Turcia, mult mai slab calitativ si de obicei au un pret de achizitie foarte scazut.  Faptul ca sunt mai ieftine, produsul final are un pret mai scazut dar si calitatea lui este slaba. De cele mai multe ori, nu se acorda nici o garantie la acest tip de feronerie.

Un alt tip de feronerie folosit din ce in ce mai mult in Romania este feroneria rezistenta la efractie.  Principalul element important al acestui tip de feronerie sunt bumbi de securitate, de forma unei ciuperci.  O fereastra cat mai sigura, este una care are o feronerie cu multi bumbi de tip ciuperca instalati pe ea.

Cand vorbim de feroneria usilor, trebuie sa mentionam si broastele monopunct si cele multipunct.  De obicei la usile de interior se folosesc cele unipunct ( cu un singur punct de inchidere) , deoarece o usa de interior nu necesita o securitate atat de mare ca cea de exterior.

Accesul in casa il facem prin usa de la intrare. Aici este obligatoriu folosirea broastelor multipunct , din motive strict de securitate. Sistemul multipunct poate sa fie cu bumbi de tip ciuperca in cazul feroneriei antiefractie sau bolturi in cazul inchiderii normale.